Bálint Ferenc szakmai alapjait Kiss Antal Aranysapkás Mesterszakács mellett sajátította el az 1990-es évek elején az országos hírű Hági étteremben, Szegeden.
2001 óta a Hunguest Hotel Forrás séfje. Számos szakmai megmérettetésen ért el kiváló eredményt, köztük, amelyekre a legbüszkébb, a 2006-ban Luxemburgban megrendezett világbajnokságon, ahol csapatban arany érmet szerzett, valamint a 2008-ban Erfurtban megrendezett olimpián, ahol szintén csapatban ezüstérmes lett.
A szállodaláncnak köszönhetően folyamatos szakmai képzéseken vesz részt, valamint maga is elhívatottan kutatja a szakmájával kapcsolatos fejlődési lehetőségeket.
Az évek során elsajátított tudást az utánpótlás nevelésre fordítja, valamint elhivatott a Dél-alföldi gasztronómia értékeinek megőrzésében, népszerűsítésében és tovább fejlesztésében is.